Duchovní život, knihy, názory, komentáře, úvahy, zprávy

Začne šikanování stárnoucích, pomalých, nevýkonných a nemocných zaměstnanců?

26.05.2011 22:02

Naši školu tvoří dvě budovy vzdálené od sebe asi 10-15 minut. Jedna stojí výše, druhá o něco níže. Během výuky musím stihnout přeběhnout z jedné do druhé a pak už rovnou do třídy. Nějaké uspokojení psychosomatických potřeb musím odložit až na další přestávku. Pokud je dobré počasí, ujde to, horší je to v dešti nebo v mrazu, když je člověk navlečen a musí se neustále svlékat a zouvat. Z kopce do dolní budovy to také ujde, náročnější je běhání do budovy horní. Nemluvě o tom, že s sebou musím tahat kvanta materiálů k výuce a často něco zapomenu.

Jedno přemístění denně se dá ještě zvládnout. Ale příští týden nám začnou státní maturity, které se konají v horní budově. Nechám stranou, že příští týden začíná na VOŠ, kde také učím, zkouškové období a mám objednané studenty ke zkouškám. Zároveň se musím angažovat u maturit. Když jsem na tento problém upozornila, bylo mi řečeno, že škola odmaturovat musí. Řekla jsem, že já musím také odzkoušet. Řekli mi, že maturita musí proběhnout podle systému, který si oni nevymysleli, zatímco já si mohu odzkoušet podle vlastního systému.

Jiná věc. Jistý den učím ráno na horní budově, pak běžím učit dolů, ale pak už mohu jít domů. Tentokrát se budu muset po výuce dole znovu vrátit do horní budovy, protože po obědě jsem u maturit. Řekla jsem vedení, že na takové lítání už nemám fyzickou kondici. Opáčili, ať si tedy najdu něco, kde budu moci celý den sedět. Jednalo se jen o banální personální přestřelku, po které jsme všichni mávli rukou a šli jsme si po své práci.

Ale později - v kontextu současných diskuzí o oddalování důchodového věku a o stárnoucích zaměstnancích - mě leccos napadlo. Je mi 50 pryč, zdravotní stav stabilizovaný, jakžtakž zvládám. Zatím je předčasné uvažovat o tom, jak budu takové lítání zvládat v 60. Jenom mě napadlo, co si počne v budoucnu stárnoucí zaměstnanec, když zjistí, že už nestačí pracovnímu temtu, některé úkoly už není schopen plnit, ale do důchodu mu bude zbývat ještě několik let. To mu řeknou podobně jako nedávno mně, ať si najde něco, kde bude stačit, protože za dveřmi už čeká fronta mladších, schopnějších a výkonnějších? Což bude pravděpodobné, protože i mladí dnes těžko seženou místo. Nevím, kde by vzali propuštěného, vyčerpaného a stárnoucího pracovníka s klesající výkonností a přibývajícími zdravotními problémy.

Když nás před rokem zařadili do školení ohledně státních maturit, jedné starší kolegyni se to pochopitelně nelíbilo. Říkala pak žertem, že by měl někdo vedení přesvědčit, že ona už přece není perspektivní. Napadlo mě, že pokud starší lidi budou muset déle pracovat, aspoň by je nemuseli honit na různá školení. Ať si odpracují svoje a jdou domů. Ale nevím. Pokud se vynoří nějaký pracovní úkol, na který bude třeba víc lidí, tak do toho zařadí i ty starší. Nikdo se s nimi nebude bavit. Pokud ten úkol bude spojen s nějakým školením, tak i ten starší pracovník bude muset na školení. Když se mu to nebude líbit nebo na to nebude stačit, tak nazdar. Může si najít něco, kde po něm nebudou nic chtít.

Nevím, jestli v souvislosti s oddalováním důchodů bude někdo vytvářet místa vyhovující starším zaměstnancům. Zatím se nic takového nechystá, jenom přibývá armáda nezaměstnaných nad 50 let. Kdo by se namáhal s vytvářením takových míst a co by z toho měl? Nemá to však logiku. K čemu oddalování důchodů přispěje, když to přinese problémy s nezaměstnanými nebo nevýkonnými šedesátníky pětašedesátníky, kterých bude čím dál víc?

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode