Duchovní život, knihy, názory, komentáře, úvahy, zprávy

To není o svěcení žen, ale o elementární lidské slušnosti

30.03.2013 11:29

Mnozí žasnou - někteří s nelibostí -nad papežem Františkem, který při obřadech Zeleného čtvrtku v italské věznici umyl nohy mladým delikventům, mezi nimiž byly i dvě dívky. Doufám, že tento zážitek tyto mladé lidi hluboce zasáhl a bude mít i pozitivní vliv na jejich další životní směřování. Ze srdce jim to přeji.


Jiní spekulují, co měl tento krok nového papeže znamenat, jestli tím nenaznačil, že by se mělo začít uvažovat o budoucím svěcení žen. Nevidím do mysli a srdce současného papeže a netroufám si posuzovat, co tím myslel. Kdyby to vykonal Benedikt XVI., bylo by mi jasné, že tím něco myslel. Papež František je člověkem srdce. Troufám si tvrdit, že tím nic nemyslel, ale jen vykonal, co cítil intenzívně v srdci. Což později ostatně potvrdil.


Příliš nechápu posedlost diskuzemi o kněžství nekněžství žen. Kdykoliv jsem se někde zmínila o postavení žen v církvi, vždy následovala otázka, co si myslím o případném svěcení žen. Nic si o tom nemyslím, ani se necítím povolaná něco si o tom myslet. Osobně ani mediálně se v tomto tématu neangažuji. Navíc se domnívám, že toto téma odsouvá jinou závažnější skutečnost, jak se s námi v církvi občas jedná. Jako kdybychom nebyly sestry v Kristu, ale nějaká podřadná méněcenná rasa. Již Mary Wardová poukazovala na předsudky, že ženy nejsou schopny poznávat Boha a komunikovat s Ním.

  

Snad se aspoň někteří  muži církve zamyslí a pochopí, že jsme také lidské bytosti stvořené k obrazu Božímu, máme svou duchovní cestu a i my vedeme duchovní zápasy. Je pravda, že máme jemnější psychiku a hlubší citovost, takže nás neomalené způsoby našich bratrů v církvi a jejich necitlivé jednání s námi občas dokážou zranit. 


Benedikt XVI. si velmi váží duchovních a intelektuálních schopností žen, svědčí o tom série jeho článků o ženách mystičkách. František to začal naplňovat v praxi.
Takže vážení pánové, stačí, když s námi budete jednat slušně, respektovat naši lidskou důstojnost a hodnotu. Vaše kněžství vám nikdo nebere.  Já tedy rozhodně ne.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode