Duchovní život, knihy, názory, komentáře, úvahy, zprávy

Pokorná odpověď velikého papeže malému dítěti

28.04.2011 21:39

Papež neuměl vysvětlit, proč existuje utrpení

 

Z odpovědi papeže Benedikta XVI. sedmileté japonské holčičce vyzařuje hluboká pokora i velikost. 84letý učenec a představitel světové katolické církve přiznal otevřeně a veřejně malému dítěti, že ani on nemá odpověď na všechny otázky a že v tom tápe stejně jako to dítě. Benedikt XVI. není žádný zmatený, dezorientovaný stařec odtržený od reality, ale teolog, filozof, myslitel, autor mnoha publikací a článků. Kdo čte jeho texty, nemůže přehlédnout hloubku a pronikavost jeho ducha a šířku vzdělání. Jistě by uměl při své inteligenci a vzdělání tento problém různě teologicky, filozoficky a intelektuálně rozvést, lidově řečeno okecat. Navíc si dokáže předem spočítat, jak asi budou média tuto jeho odpověď i jeho osobu interpretovat.

 Pokud by odpověděl "moudře", holčička by tomu nerozuměla, posluchači také ne, ale všichni by žasli nad jeho vzděláním. Benedikt XVI. ale zvolil metodu v duchu Písma: "Kdo se pokoří a bude jako toto dítě, ten je největší v nebeském království" (Mt 18,4). 

Sokrates také přiznal, že nic neví. Ale říkal to svým přátelům filozofům, nikoliv malým dětem. Pokora a opravdová moudrost nejdou vždy ruku v ruce s teologickým vzděláním nebo vyšší církevní funkcí. Benedikt XVI. ukázal, že to spojit lze.
O smyslu lidského utrpení diskutují a píší největší teologové a filozofové, spisovatelé a umělci je zachycují ve svých dílech. Nikdo dosud na tuto otázku uspokojivě neodpověděl. Ani Ježíš Kristus, v jehož osobě přišel na svět Bůh. Nepřišel proto, aby nám to vysvětlil nebo o tom diskutoval. Prožil běžný lidský život se všemi radostmi i strastmi, nakonec prošel utrpením a smrtí na kříži. Na rozdíl od nás to přijal a podstoupil dobrovolně.
Někdo může namítnout, proč to dělal, když se ho o to nikdo neprosil. Neučinil to na něčí prosbu ani žádost, bylo to jeho svobodné rozhodnutí. Nemusel to dělat. Stejně svobodně se může rozhodnout každý z nás, zda jeho poselství přijmout, nebo odmítnout.
 

Přikládám reakci na můj názor od šéfredaktora příslušného plátku. Opravdu profesionální novinářská reakce.

Z toho plyne poučení, jak už upozorňoval Lev XIII. v encyklice Rerum novarum:

Se socialisty si nic nezačínat :-)

 

"Je docela konsternující, že šéf církve neumí vysvětlit základní problém
své víry. Totiž existenci sadismu v Boží existenci.

 Je-li Bůh vševědoucí a všemocný, jediným důvodem, proč existuje zlo,
musí být, že ho to těší.

Je to asi tak, jako kdybyste vy s radostí trhala broukovi nožičky."

 

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode