Duchovní život, knihy, názory, komentáře, úvahy, zprávy

Jsou introverti sebestřední egoisté?

02.01.2015 23:05

Říká se to o nich a říkají to hlavně extroverti. Ti nemohou pochopit, když někdo mlčí, přemýšlí a pozoruje. Radši si nepředstavuji, jak by to vypadalo, kdybychom všichni byli extroverti, mluvili najednou, překřikovali se, skákali si do řeči a nenechali se domluvit. Asi bychom brzy ohluchli a přišli o hlas. Na světě by pak zavládlo hluboké ticho, dokud by se nenarodili noví extroverti. Neříkám, že by to vypadalo jak u introvertů, protože introverti nemlčí nepřetržitě. Když mají co říci, tak promluví a většinou jde o duchaplné a zajímavé sdělení. Pokud je extroverti ovšem pustí ke slovu a nezačnou je hned překřikovat.

Možná jsou někteří introverti sebestřední, nelze to vyloučit. Nicméně introverze není totožná s egocentrismem. To, že někdo mlčí a pozoruje, aniž vykřikuje každý postřeh do světa, ještě neznamená egocentrismus. Introverti jsou pomalejší, méně pohotoví, trvá jim déle formulace myšlenek, nebo nepovažují každý svůj postřeh za relevantní. Na rozdíl od extrovertů, kteří vykřikují impulzívně každý pocit a zaplavují okolí banalitami.

Je pravda, že introverti posuzují a prožívají skrze svoje já, upřednostňují svoje subjektivní vnímání a hodnotí jevy ve vztahu k sobě. Tak může vznikat zdání egocentrismu. Extroverti, kteří vykřikují první, co je napadne, nemohou hodnotit ani skrze svoje já ani skrze cokoliv jiného. Reagují tak rychle, že na takové filtrování myšlenek nemají čas. Introverti reagují pomalu a než něco vysloví, projde to mnoha osobními filtry.

Těžko říci obecně, jestli jsou introverti sebestřední, protože do jejich vnitřního světa a do toho, čím se zabývají, nikdo nevidí. Stačí se však podívat na extroverty, jak běhají od jednoho k druhému a dožadují se hlasitě pozornosti a rozhovoru jak malé děti, které nevydrží chvíli samy a bez péče druhé osoby. Jejich egocentrismus je nejen nápadný a hlučný, často i silně obtěžující. Introverti se svým egocentrismem aspoň neotravují okolí. Přesto se o nich říká, že jsou sebestřední. Ale jak jsem uvedla výše, říkají to extroverti, kteří mají silnou tendenci, je to jejich druhá přirozenost pomlouvat druhé, zvláště když se nějak liší. Chudák introvert se ani neotočí, a už ho nějaký extrovert roznese na všechny světové strany.

© 2009 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode